ViSKlogga

Svenska kyrkan ska inte vara tyst i samhällsfrågor

Insändare i Alingsås Tidning den 14 maj 2021

I en insändare till Alingsås tidning den 9/5 skriver företrädare för Borgerligt alternativ att “politiseringen av Svenska kyrkan måste upphöra”.

Debattörerna tycker inte att kyrkan ska uttala sig i politiska frågor då de ser detta som “partipolitik”. Självklart ska inte kyrkan ta ställning för det ena eller det andra partiet i svensk politik, men om kyrkan inte ska få uttala sig i frågor som också partier pratar om blir det väldigt begränsat i vilka samhällsfrågor kyrkan kan uttala sig i. Ta klimatfrågan som exempel, det är en politisk fråga i allra högsta grad. Menar artikelförfattarna att kyrkan inte ska ta ställning för en radikal klimatomställning, då detta riskerar att uppfattas som att kyrkan är politisk?

Vi i nomineringsgruppen ViSK (Vänstern i Svenska kyrkan) – som för första gången ställer upp i kyrkovalet i Skara stift – håller med Borgerligt alternativ om att väldigt mycket bra arbete har gjorts inom kyrkan under året som gått. Gudstjänstfirande, gemenskap och det diakonala arbetet är kyrkans primära uppgifter, men det ena behöver inte utesluta det andra. Eftersom Svenska kyrkan är en stor aktör i samhället ser vi det som en självklarhet att kyrkan då och då tar ställning i större politiska frågor som rör dess medlemmar och landet vi lever i. Att sådana ståndpunkter bör grunda sig i den kristna tron och på de kristna värderingarna är givet. Detta betyder inte att kyrkan blivit partipolitisk, utan är bara en naturlig följd av att kristendomens budskap har politiska dimensioner. Sedan finns det såklart utrymme att diskutera exakt inom vilka frågor och på vilket sätt dessa uttalanden bör ske.

Att kyrkan är öppen för alla är mycket viktigt! Ett av Jesus utmärkande drag var just hans villighet att umgås med alla typer av personer, även de som vissa ansåg som olämpligt umgänge. Självklart måste det också finnas utrymme för olika uppfattning i många frågor och det är viktigt att det finns en öppenhet inför diskussion. Samtidigt kan kyrkan inte vara en fredad zon där man aldrig behöver bli ifrågasatt. Bibeln är oundvikligt politisk, och därför måste även det man pratar om i kyrkan få vara det. Du är alltså välkommen oavsett politisk hemvist, men kan kanske inte alltid räkna med att dina åsikter får stå outmanade.

Då är det bättre att vara öppen med att det kan finnas ideologiska skiljelinjer mellan nomineringsgrupper. Namnet “Borgerligt alternativ” låter onekligen politiskt i våra öron, så vi tycker att det är konstigt att de låtsas vara opolitiska. Om vi leker med tanken att Svenska kyrkan aldrig skulle kommentera samhällsfrågor eller uttala sig i politiska frågor, så skulle även det vara en politisk handling - ett upprätthållande av status quo.

Vi i ViSK är öppna med att evangeliet innehåller politiska dimensioner. Vi vill arbeta för en öppen och inkluderande kyrka, som arbetar för solidaritet, jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet.

Lisa Wallenstein
Kristofer Vaske
Jonas Edberg
Vänstern i Svenska kyrkan, Skara stift

Här kan du läsa insändaren i Alingsås Tidning.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter