Till årets kyrkomöte har det inkommit tio motioner från ViSK. Kyrkomötet är tematiskt med temat ”Svenska Kyrkan i det offentliga rummet”, så det är möjligt att en eller flera motioner bordläggs till nästa år. Här listar vi de tio motionerna:
Stötande genrebetäckning i den svenska psalmboken
I psalmboken förekommer en genrebetäckningen ”negro spiritual” på ett par psalmer, ett ordval som är stötande och därför föreslås kyrkostyrelsen få i uppdrag att uppmana Verbum att åtgärda detta.
Polyamori, sexualitet och hbtqi-begreppet
Svenska Kyrkan stöttar hbtqi-rörelsen på många sätt, men kan ofta upplevas som konservativa i sin syn på tvåsamheten. Personer som har relationer med flera personer eller ingen alls bör också känna sig välkommen i kyrkan och därför bör Svenska Kyrkan ta ställning i denna fråga.
Låt kyrkan bedriva behandling på kriminalvårdsanstalterna
Religiösa samfund kan spela en stor roll för personer som behöver komma bort från den kriminella banan genom sin unika roll och sin kunskap i existentiella frågor. Därför bör Svenska Kyrkan föra dialog med staten om möjligheten att få bedriva behandlingsverksamhet inom kriminalvården.
Kyrkans engagemang i avhopparverksamheten
Likaså kan religiösa samfund göra en insats för att få personer att hoppa av den kriminella banan. Här föreslås en utvärdering av det arbete som redan görs och en strategi för att sprida goda arbetssätt.
Stärk Svenska Kyrkans engagemang i fredsfrågor
Svenska Kyrkans arbete för fred är redan idag gott, men behöver stärkas med tanke på omvärlden vi lever i. Här föreslås ökat samarbete med fredsrörelsen och fredsforskare, samt en rikskollekt till förmån för kristna fredsrörelsen.
Riktlinjer för församlingsdiakoni
Det diakonala arbetet för att möta och hjälpa människor i utsatthet är en av de viktigaste uppdragen Svenska Kyrkan har som kristen kyrka, men vilka förväntningar man som församling har är oklart. För att säkra uppdraget föreslås här nationella riktlinjer för detta arbete.
Rikskollekt till Tro och ljus
Tro och ljus är en internationell rörelse för funktionshindrade kristna, där man finner gemenskap och existentiell hälsa. De är helt beroende av frivola bidrag, därför föreslås här en rikskollekt.
Svenska Kyrkan ska stå upp för att barnkonventionen följs
Som stor aktör som får yttra sig genom exempelvis remisser och bedriver påverkansarbete har Svenska Kyrkan möjlighet att påverka. Därför bör man i detta arbete aktivt verka för Barnkonventionen och dess andemening.
Fördöm Israels ockupation
Den internationella domstolen i Haag har uttalat sig i fördömande ordalag om Israels ockupation, folkrättsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Som en stor aktör som främjar fred vore det rimligt att Svenska Kyrkan kraftfullt ställer sig bakom detta.
Stärk Svenska Kyrkans nätnärvaro
Svenska Kyrkan är en av de organisationer som är bäst på att synas på sociala medier och dessutom på både varma och förtroendeingivande sätt. Detta bör vi nyttja mer för att nå fram med det kristna budskapet, därför förelås att arbetet stärkt och breddas.