ViSKlogga

Kyrkovalet är viktigare än du tror

Debattartikel i Kinda-Posten

I höst har över 5 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att lägga sin röst på vilka som ska styra organisationen. ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan, tror på en öppen och demokratiskt styrd folkkyrka där arbetet för en solidarisk kyrka är en av hörnstenarna.

Vi inspireras av befrielseteologerna, som tidigt insåg att tro och politik går hand i hand. De kämpade för att ge folket utbildning och verktyg för att förändra, inte bara sin egen situation, utan för att förändra hela det korrupta samhället. Befrielseteologin behövs mer än någonsin i Sverige idag. Vi ser hur politiker drar åt tumskruvarna på de fattiggjorda och det blir allt fler som faller genom det glesa skyddsnätet i samhället.

Svenska kyrkans diakoner brukar vara de första som upptäcker bristerna, då många drar sig för att i första hand gå till ”socialen”. Vi vill hjälpa diakonerna att verka politiskt diakonalt där vi måste medverka till en förändrad lagstiftning där vi ser att det behövs. Och självklart behövs det mer resurser till diakoniarbetet.
För bara ett par månader sedan kom en ny svensk översättning av Paolo Freires bok som tidigare hette ”Pedagogik för förtryckta”, men som numera i bättre överensstämmelse med författarens intention, heter ”De förtrycktas pedagogik”. Författaren skriver i sin dedikation ”Tillägnas världens förtryckta, samt dem som ser sig själva i dem, lider med dem. Men som framför allt kämpar vid deras sida.” I den andan vill vi verka.

Vi ser hur odemokratiska krafter mobiliserar för att intervenera Svenska kyrkan. Därför är det viktigt att du som tillhör Svenska kyrkan, går och röstar den 19 september. Eller utnyttjar möjligheten att förtidsrösta från den 9 september. I Svenska kyrkan har även 16-åringar möjlighet att rösta. Kan vi mobilisera deras röster, så kan det öppna en väg in i kyrkan för dem.

Mona Olsson, ordförande för ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan

Se debattartikeln här.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter